Ik kan mij voorstellen dat je het als (beginnend) ondernemer wel eens benauwd krijgt van alle concurrenten op de markt waarin jij je begeeft. Je bent met veel enthousiasme pas begonnen of je bent inmiddels al even bezig maar vroeg of laat vraag je je vast wel eens af ‘how to stand out in the crowd!?’. Hoe onderscheid ik mij van alle andere bedrijven en waarom zouden klanten voor mij verkiezen boven een ander die hetzelfde of vergelijkbare aanbiedt? Een manier om onderscheidend te zijn is meer van jezelf te laten zien oftewel maak je bedrijf persoonlijk(er)! Er is tenslotte maar 1 versie van jou, onderscheidend genoeg toch?! In deze blog deel ik 3 manieren om hiermee aan de slag te gaan.

Wees sociaal op social media

Ben je voor je bedrijf actief op social media platforms? Ga dan eens na of je niet alleen maar aan het zenden bent. Doe je niet voor als koud en kil bedrijf maar wees sociaal en ga de conversatie aan met je volgers. Reageer op de reacties die jij krijgt en besteed daarnaast ook tijd om te reageren op berichten van jouw volgers. Hoe meer interactie, hoe meer je volgers het gevoel krijgen met een echt persoon te praten. En zeg nou zelf, waar heb je meer mee: een bedrijf waarvan je weet met wie je praat en een positief gevoel hebt of een bedrijf dat vooral met zichzelf bezig is en zich afstandelijk voordoet… Precies.

TIP // Plak 10 minuutjes aan je dagelijkse rondje social media en pak die tijd om te reageren op anderen. Je merkt snel genoeg dat het gewaardeerd wordt en er interactie ontstaat. Bingo!

Zorg voor een goede ‘ABOUT ME’ pagina

Je hebt vast een website. Dan heb je ook vast een ‘over mij’, ‘over ons’, ‘about me’ (of hoe je hem ook noemt) pagina; de pagina die jouw klanten meer vertelt over wie jij bent, je passies en wat je hen te bieden hebt. Logisch dat je van fotograferen houdt wanneer je fotograaf bent. Laat dat soort voor de hand liggende informatie dus achterwege en vertel waarom je bent gaan fotograferen, taarten bakken, mensen coachen of vul maar in. Daarnaast is dit is de uitgelezen kans om te vertellen dat je houdt van witte chocola (zoals ik!), je oeroude maar oh zo lekker zittende luie stoel waar je geen afscheid van kunt nemen of van elke week een verse bos bloemen in huis. Dit soort details maken jou jou!

TIP // Fotograaf en educator Jenna Kutcher (USA) deelt haar tips voor een beter about me pagina. Neem een kijkje! http://jennakutcherblog.com/5-ways-write-better-bio-page/

Zorg voor goede foto’s van jezelf

Passend bij en in het verlengde van punt 2, maar belangrijk genoeg om hem los te trekken als apart punt: zorg voor foto’s van jezelf. Voor op je website, social media kanalen, visitekaartjes of waar je ze kwijt kunt/wilt. Maar neem alsjeblieft geen foto’s gemaakt met je oude smartphone, foto’s van je afgelopen strandvakantie of een foto uit 1998. Zorg voor een recente foto waar jij jezelf in kunt herkennen, een foto waar je op staat zoals je bent. Natuurlijk is het eng om je gezicht zo groot op je website of instagram te zien maar geloof me, het went en belangrijker: het werkt!

TIP // Heb je dan eindelijk van die mooie, goede foto’s van jezelf, plaats er dan ook eens een paar op social media! Niet iedereen komt dagelijks op je website dus waarom zou je jouw verhaal niet delen op de socials! Mijn ervaring vertelt dat dit soort berichten erg goed werken. Waarom? Omdat ze juist persoonlijk zijn! Probeer het eens uit 😉

Natuurlijk zijn er naast deze drie nog talloze andere manieren om persoonlijker te zijn. ­Hierboven heb je er in ieder geval een aantal waar je relatief makkelijk mee aan de slag kunt. Vergeet niet dat (potentiële) klanten het echt waarderen wanneer jij je open stelt en hoe leuk is het wanneer zij zichzelf (op bepaalde gebieden) herkennen in jouw verhaal! Je blijft beter hangen in hun geheugen en het schept een band. En precies deze binding is weer bevorderlijk voor de loyaliteit van je klanten. Dus go, go, go!


Over Jessica Welbedacht-Groenewegen

Bezige bij Jessica (31) zit zelden stil, ondanks dat ze zichzelf bestempelt als de ultieme huismus. Naast haar vaste baan als marketingmedewerker is ze lifestylefotograaf en runt ze sinds 2015 haar eigen fotografiebedrijf. Getrouwd met Ruben en moeder van een zoontje (2) en een onlangs geboren meiden-tweeling. Voor Zoetermeerse Zakenvrouwen schrijft ze over haar ervaringen, uitdagingen en ambities binnen het ondernemen en het moederschap.

Meer weten?
www.jessicagroenewegenfotografie.nl
www.instagram.com/jessicagroenewegenfotografie
www.facebook.com/jessicagroenewegenfotografie