Dat duurde even. Mijn volgende blog voor Zoetermeerse Zakenvrouwen. Deze dus. Na een geweldige verlofperiode van bijna 6 maanden waarin ik 2 meiden op deze wereld heb mogen verwelkomen ben ik eind augustus weer begonnen met werken. Kantoor en fotografie, weer in een keer: Boom, aan!

De week daaraan voorafgaand heb ik best wakker gelegen met de vraag: Hoe? Hoe ga ik dat doen? Nu inmiddels bijna 2 maanden verder bedenk ik me ineens: ik heb het overleefd! Maar hoe is me dat gelukt? Wat heb ik moeten doen om enigszins de drukte door te komen? Dit is het belangrijkste wat ik leerde:

 

Keuzes, keuzes, keuzes

 

Voordehandliggend zou je zeggen maar onderschat het niet! Ik ben zelf erg slecht in het maken van keuzes. Ik ben een perfectionist en wil graag alles zelf doen, tegelijkertijd, zo goed mogelijk. Onmogelijk dus. Dat is iets dat ik in de afgelopen jaren wel heb geleerd. Ik heb het geprobeerd te negeren en op te lossen maar het beste wat ik kon doen is het aanvaarden.

Niet kunnen kiezen is iets wat bij mij hoort en waar ik mee moet leren omgaan. Door juist niet te kiezen maakte ik het voor mijzelf alleen maar drukker dus wanneer ik bewust kies voor 1 ding/taak/onderwerp, laat ik bewust al het andere liggen. En vooral dat laatste (al het andere laten liggen), gaf me veel rust om dat ene ding wel goed te doen. Natuurlijk kun je dit op diverse manieren toepassen. Langetermijnprojecten maar ook juist in de dagelijkse drukte van een gezinsleven; ja, de kids moeten in bad, eten, je moet de kamer stofzuigen, wassen, e.d. Maar ook dat kun je simpelweg niet allemaal tegelijkertijd doen. Zorg dat je 1 ding kiest en dat goed doet, zodat je echt van het resultaat kan genieten!

 

Zeg nee, wanneer je nee wilt zeggen

 

Ook zo eentje die voor veel meer situaties toepasbaar is. Assertiviteit. Ik dacht altijd dat assertief zijn resulteerde in vervelend, zakelijk, veel te direct gedrag maar dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk is iedereen op zijn eigen manier assertief. De een wat aangenamer dan de ander maar iedereen doet het voor hetzelfde doel. Begin eens met duidelijk zijn naar jezelf met wat je wel en niet wilt. Waarom zeg je ja tegen een etentje waar je eigenlijk geen zin in hebt omdat je liever wil bankhangen met manlief na een drukke week.

Doe de dingen waar jij gelukkig van wordt, want het is jouw leven, niet dat van een ander.

Heb vertrouwen

 

 

In jezelf, in je kennis en intuïtie. Mij werd vaak verteld: ‘Alles valt wel op zijn plek’. Ik nam het aan maar ondertussen dacht ik ‘Ja, dat is makkelijk gezegd maar daar koop ik niets voor’, terwijl ik mij druk maakte omdat mijn verlof rap afliep. Maar het klopt. Nu terugkijkend zijn de dingen inderdaad op zijn plek gevallen en is er voor alles een oplossing. Het onbekende kan je angstig maken maar pas wanneer je je in de nieuwe situatie bevindt kun je de juiste keuzes maken en kun je verder. Vooraf piekeren kost veel energie, zo zonde!

Vergeet ook niet dat gewenning ook om de hoek komt kijken vroeg of laat. Dat scheelt een hoop. Keuzes die ik vroeger niet kon maken (bijv. stoppen met een hobby) kan ik nu juist beter en gemakkelijker maken omdat ik wel moet (om tijd/geld over te houden). In deze fase van mijn leven kies ik namelijk om te investeren in mijn gezin waardoor ik het minder erg vind om keuzes te maken. Het voelt simpelweg gewoon juist omdat het mij dichter bij mijn doel brengt; genieten van elkaar! Luister verder goed naar jezelf. Denk je dat je hulp nodig hebt? Blijf niet te lang rondlopen maar zoek die hulp. Doe wat voor jou het beste is.

Natuurlijk zijn er veel meer tips om een druk werkleven, privéleven en sociaal leven te combineren. Deze drie zijn in ieder geval, in mijn ogen, een groot deel van de basis. Ik moet ook vaak aan ze terugdenken want ik heb absoluut wel eens een terugval. Zorg dat je jezelf niet verliest in de drukte, blijf ademen, kies en go 😉


Over Jessica Welbedacht-Groenewegen

Bezige bij Jessica (31) zit zelden stil, ondanks dat ze zichzelf bestempelt als de ultieme huismus. Naast haar vaste baan als marketingmedewerker is ze lifestylefotograaf en runt ze sinds 2015 haar eigen fotografiebedrijf. Getrouwd met Ruben en moeder van een zoontje (2) en een onlangs geboren meiden-tweeling. Voor Zoetermeerse Zakenvrouwen schrijft ze over haar ervaringen, uitdagingen en ambities binnen het ondernemen en het moederschap.

Meer weten?
www.jessicagroenewegenfotografie.nl
www.instagram.com/jessicagroenewegenfotografie
www.facebook.com/jessicagroenewegenfotografie